Care sunt lucrarile de intretinere anuala a peluzei? Ce este aerarea? Ce este scarificarea?


Care sunt lucrarile de intretinere anuala a peluzei?

     In afara de tundere, irigare si fertilizare, gazonul ar trebui sa beneficieze si de  lucrari de intretinere de primavara si de toamna, lucrari care constau in aerarea si scarificarea gazonului. Pentru a avea un gazon sanatos, este recomandat sa nu se faca confuzie intre aerare si scarificare, fiecare operatiune avand rostul ei. Scarificarea se face mereu dupa aerare, totusi este important sa monitorizam starea gazonului de-a lungul anului si daca este nevoie atunci sa efectuam o scarificare.

Ce este aerarea?

     Aerarea gazonului permite scurgerea excesului de apa de pe suprafata solului si patrunderea aerului in pamant, stimuland dezvoltarea radacinii firului de iarba.

 

      Multi intreaba de ce trebuie efectuata o aerisire de gazon. In timp solul gazonului devine compactat din cauza mai multor factori: sport, plimbare, intrare cu masina, parcare, joaca de copii. Aceasta compactare are efecte negative asupra gazonului: radacinile de gazon nu primesc cantitatea necesara de aer si apa rezultand o crestere redusa a firelor de iarba la inceput, dupa care apar gauri in gazon, unde se vede numai pamant compactat. Nivelul scazut de apa si limitarea circulatiei aerului in sol duce la lipsa de oxigen la radacini si totodata lipsa de nutrienti care ajung la radacina. Pamantul compactat opune o rezistenta radacinii de gazon astfel incat acesta nu poate sa se dezvolte corespunzator si nu ajunge destul de adanc. Acesta duce la sensibilitate mai mare in ceea ce priveste gazonul, deci este expus mai mult stresului.

     Aceasta operatiune trebuie realizata inainte de scarificare. Aerarea este necesara pentru a asigura oxigen atat solului, cat si microorganismelor esentiale gazonului. Cu cat solul este mai argilos, cu atat este mai importanta aerarea gazonului. Procesul de aerare consta in crearea de canale de aer in gazon astfel incat aerul sa poata circula in sol la radacinile gazonului.

     Aerarea se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon.  Acest dispozitiv are lamele ascutite care intra in sol la o adancime intre 0.5 si 2 cm si face mici gauri, decompactand astfel solul.

 

 Ce este scarificarea?

     Scarificarea reprezinta o modalitate de indepartare al resturilor vegetale  adunate in jurul firelor de iarba care, daca nu sunt indepartate, vor impiedica irigarea solului.. La baza firelor de iarba, orice gazon are un material fibros si descompus, format din resturi de iarba taiata, frunze moarte, rizomi, etc. Aceste resturi sunt utile atat timp cat sunt intr-o cantitate mica, dar in cantitate  mare nu. Un strat foarte subtire este benefic gazonului pentru ca tine umezala la sol si nu lasa sa se evapore.  Daca sunt in exces, aceste resturi dauneaza sanatatii gazonului deoarece impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, ceea ce conduce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben. Prin scarificare se elimina din gazon aceste uscaturi, ceea ce va imbunatati patrunderea aerului, a apei si a dezvoltarii microorganismelor necesare solului unui gazon si va preveni formarea de mucegai la baza gazonului

     Dupa aerarea gazonului, urmeaza scarificarea. Pentru scarificarea unui gazon, este de preferat sa utilizati un scarificator de gazon.

     Se poate folosi si grebla, dar rezultatul nu va fi acelasi. Scarificatorul de gazon este un utilaj de gradinarit electric sau pe benzina, prevazut cu lamele, asemanator cu masina de tuns. Lamele scarificatorului actioneaza la nivelul radacinii ierbii, curatand resturile vegetale.

      Chiar daca imediat dupa scarificare gazonul va avea un aspect dezordonat, el isi va reveni in cateva zile.

     Cele doua procese: cea de aerare si scarificare gazon de multe ori se pot efectua cu acelasi utilaj, avand lame multifunctionale.

     Daca este necesar, acum este momentul potrivit de a semana seminte de gazon, o idee foarte buna daca iarba dumneavoastră pare obosita sau are zone cu iarba uscata.

    Cele doua operatiuni prezentate, sunt ceva mai complicate decat simpla tundere a gazonului. Ele trebuiesc facute in anumite conditii, cu anumite utilaje, si in anumite perioade ale anului. Din acest motiv este de preferat sa apelezi la specialisti.

Daca aveti gazon in orasul Iasi, specialistii de la Green Garden va stau la dispozitie!